Garšaugu un garšvielu pasaules noslēpumi









Divi cilvēki nekad vienādi nepagatavos vienu un to pašu ēdienu – katram savi knifiņi un savi noslēpumi. Viens no visgrūtāk atkārtojamiem noslēpumiem ir garšvielu lietošana cik daudz, kurā brīdī un kuras pievienot.

Garšaugi un garšvielas pavadījušas cilvēku jau kopš sen seniem laikiem – agrāk pārsvarā veselības nolūkos, bet kulinārijā savu vietu iekarojot vēlāk. Tagad pienācis laiks apvienot šīs abas īpašības kopējā izaicinājumā – mācīsimies, kā izmantot garšaugu dziednieciskās un garšas īpašības ne tikai ēdienu gatavošanā, bet arī vienlaicīgi savas veselības un labsajūtas uzlabošanā!

Katram, kuram garšo ēst ne tikai veselīgi un gardi, bet arī nesamāksloti, zinātāja Iveta Galēja stāstīs par garšas veidošanās noslēpumiem, praktisku garšaugu izmantošanu un atklās noderīgus knifiņus, kā garšaugus izmantot neparastos veidos, jo 
cilvēks patiešām ir tas, KO viņš ēd un KĀ viņš ēd!
Nodarbībās runāsim par šādām tēmām:
  • kā iepazīt garšvielas un garšaugus,
  • kā saprast, ko labu tie sniedz mums ikdienā,
  • kā iemācīties izjust garšas un tās arī novērtēt,
  • kā garšaugus un garšvielas izmantot virtuvē, kā ar tām iepriecināt dvēseli, kā palīdzēt sakārtot veselību, kā uzglabāt un lietot,
  • kā ikdienā pagatavot vienkāršus, bet ļoti garšīgus ēdienus, kā tos saglabāt ilgākam laikam,
  • kā sakārtot attiecības, izmantojot garšaugus un garšvielas,
  • kā šos produktus izmantot konservēšanā: marinēšanā, sālīšanā, skābēšanā, saldēšanā,
  • kā rūpnieciskā ražošana mēģina iemānīt mums surogātus, kā tos atpazīt un aizvietot ar labiem produktiem. 
Šis ir 4 nodarbību cikls, kur katra nodarbība ir unikāla un veltīta tieši tiem dalībniekiem, kas ir atnākuši un apskatītas tieši tās lietas, kas interesē konkrēto grupu. Katrā nodarbībā koncentrēsimies uz atsevišķu tēmu.  Nāc uz visām nodarbībām vai izvēlies to - kas Tev ir aktuālākais!


1. Dārzeņu, augļu un citu produktu saglabāšana ilgākam laikam – konservēšana dažādos veidos, praktiska nodarbība.
Runāsim par pašiem vienkāršākajiem konservēšanas paņēmieniem, kas der gan iesācējiem, gan zinātājiem. Par to kāpēc nesanāk un kādas ir tradicionālākās kļūdas (kas ir pasterizēšana, karsēšana un vēl citi brīnumi). Kā tad ātrāk, bet daudzveidīgāk sakonservēt lielu gurķu, kabaču, tomātu un citu dārzeņu ražu. Iveta padalīsies ar  savām universālajām marināžu receptēm un visām tām interesantajām receptēm, kas interesē tieši Tevi!
Uz vietas arī daudz ko nogaršosim no tā, ko ir gatavojusi Iveta - tāpēc esi gatava mazām, bet gardām un dažādām uzkodām! 

2. Garšaugi un to audzēšana ne tikai dārzā, bet arī uz palodzes, balkona, terases; garšaugi ēdienos, dzērienos, vannas istabā, puķu dobē un citur.
Iveta pati dzīvo Rīgā un audzē savās mājās daudz un dažādus garšaugus gan iekšā, gan uz visām palodzēm ārpusē.  Kā tad salikt tos kopā un ko un kā audzēt? To visu uzzināsim šajā nodarbībā. Arī garšaugus garšosim, smaržos un runāsim par tiem - kur un ko labāk izmantot. Kad Tu pēdējo reizi pievienoji ēdienam kaut ko savādāku nekā parasti? Es pēc šīs nodarbības sāku likt lavandas ziediņus tējai klāt - bezgala gardi!



3. Garšvielu iepazīšana, salīdzināšana, lietošana, un kā to visu izmantot savā labā.
Tu atšķir garšaugus no garšvielām? Ir atšķirība - vai ne? Bet šoreiz runāsim par garšvielām. Garšvielas gan vairāk nāk no citām zemēm, jo klasiskajā izpratnē pie mums tā pa īstam aug tikai kadiķogas un vēl dažas garšvielas. Tad nu iepazīsimies ar tām, izgaršosim tās - cik nu daudz to piparu ir, cik dažādu veidu sāls ir pieejams, kā garšo tas vai cits un kur to vislabāk lietot. Sagatavo savus jautājumus, lai mājās aizejot nu zini - ko šodien liksi vakariņām klāt! 



4. Viegli pagatavojamu ēdamo dāvaniņu gatavošana no visiem pieejamiem produktiem. Apēdamās dāvaniņas ir ne tikai modes lieta, bet vienlaikus arī ļoti praktiskas un noderīgas, piemēram, ogu etiķi, garšvielu un garšaugu eļļas, neparastāki sīrupi; kafijas, kanēļa, sarkanvīna utt. sīrupi, ceptu ābolu liķierītis, paštaisītas konfektes, cukuri, sāls un dažādas piedevas gaļām, zivīm...
Un tas viss mazās burciņās, pudelītēs, maisiņos, kastītēs un glīti noformēts! Kurš gan nevēlētos saņemt tādu pārsteigumu?
 

http://ej.uz/JLGarP




Zinātāja Iveta Galēja

Iveta Galēja ir žurnāliste, tulkotāja, kulinārijas grāmatu un recepšu autore. Vairāk nekā 20 gadus viņa nodarbojas ar garšvielu, garšaugu un citu produktu pētīšanu un izmantošanu ikdienā.

Studējot vācu valodu un literatūru, Ivetai ļoti patika un interesēja grāmatas un tāpēc viņa regulāri gāja uz grāmatnīcu „Globuss”, kur tolaik varēja nopirkt grāmatas no VDR, Polijas un Čehoslovākijas. Reizēm tur „izmeta” arī pa kādai pavārgrāmatai, un tā kā pie mums šādas literatūras tikpat kā nebija, tad katrs tāds „ķēriens” bija īsti svētki. Interese par ēdieniem un pārtikas produktiem Ivetai bijusi vienmēr, bet lasot šīs grāmatas viņa atklāja, ka ar tādiem šķietamiem niekiem kā garšvielas (pie mums bija tikai sāls, pipari un lauru lapas) visparastāko ēdienu var pārvērst īstā gardumā, turklāt vienlaikus uzlabojot labsajūtu un veselību. Tā bija pilnīgi cita pasaule! Ivetai gribējās šajās zināšanās kaut kādā veidā dalīties ar citiem un tā kā sacerējumu rakstīšana skolā viņai padevās labi, tad brīdī, kad pavērās zināma preses brīvība, Iveta piedāvājās rakstīt par šiem tematiem avīzēs un žurnālos.

Pēc studiju beigšanas skola, uz kuru Ivetu nosūtīja strādāt par vācu valodas skolotāju, no viņas atteicās, jo viņai bija divi mazi bērni, un tā Iveta nonāca televīzijā, kur Ivetai nācās apgūt arī žurnālistiku.

Kad uz Latviju atbrauca pavārs Mārtiņš Rītiņš, radās doma veidot TV raidījumu un Ivetai piedāvāja kļūt par raidījuma redaktori. No Mārtiņa Iveta ļoti daudz ko iemācījās, un galvenais, kas viņu interesē gandrīz visās jomās – kā ar it kā sīkiem, vienkāršiem paņēmieniem padarīt dzīvi (un vispirms jau ēst gatavošanu) vieglāku un interesantāku, un kā to parādīt arī citiem. Iveta arī daudz ceļojusi un svešās zemēs esot, vienmēr piefiksējusi neparasto – šo varētu pārņemt, to varētu iemācīties, un visu kaut kādā ceļā darīt zināmu cilvēkiem Latvijā. Un tieši to viņa arī nepagurusi dara!

Uz jautājumu, kāpēc viņai interesē tieši kulinārija, Ivetai atbildes nav, viņasprāt, tas ir tāpat kā atbildēt uz jautājumu, kāpēc kādam ir zaļas acis un nevis zilas.

Ivetas sarakstītās grāmatas: „Garšaugi”, „Garšvielas”, „Konservēšanas rokasgrāmata”, „Pavasara ēdieni”, „Lieldienu ēdieni”

Ivetas regulāras publikācijas bijušas: Žurnālos„Labu Apetīti!”, „Garšīgs”, „Dienas Ēdieni”, „Shape”

Regulāras publikācijas pašlaik -„100 Labi Padomi”, „Dārza Pasaule” + Latvijas Radio 2 raidījumi



Tiekamies:
Garšvielu iepazīšana, salīdzināšana, lietošana
Viegli pagatavojamu ēdamo dāvaniņu gatavošana - gatavosimies māmiņu dienai!
Garšaugi un to audzēšana ne tikai dārzā  
Dārzeņu, augļu un citu produktu saglabāšana ilgākam laikam

Aizpildiet pieteikumu, lai varam Jums pirmajam nosūtīt informāciju par ieplānoto nodarbību.

Piesakiet laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots - tikai 13 zinātkārie, lai katrs var uzdot savu jautājumu un saprast pilnīgi visu!


Tavs ieguldījums  par gandrīz 3 stundu praktisku, smaržīgu un vienreizēju nodarbību tikai 31 eiro*
c kopā ar draudzeni vai maksā par vairākām nodarbībām uzreiz - 22 euro par nodarbību.

Nodarbības cenā iekļauti izdales materiāli, praktiskais materiāls uz vietas, dažādu produktu, garšvielu, garšaugu, konservu garšošana, ūdens, tēja un brīnišķīga atmosfēra!


 
http://ej.uz/JLGarP










Nav komentāru: